Sorry, dit is geen leuk onderwerp. Dit gaat over een grote kostenpost waar je niks voor terug krijgt. Tenminste, zo voelt het als je BTW betaald :-).
Als je bedrijfsmatig bezig bent, kun je betaalde BTW terug krijgen van de belastingdienst. Daar staat dan tegenover dat je BTW moet betalen over wat je verkoopt. BTW staat immers voor Belasting Toegevoegde Waarde, oftewel, je moet belasting afdragen over waarde die je toevoegd. Heel eenvoudig gezegd, moet je op een verkoop 21% BTW bovenop je prijs in rekening brengen en dat bedrag afdragen aan de belastingdienst. Eenvoudig toch? Niet bij een autohandel.
Er zijn in de autohandel 2 soorten auto’s, auto’s met BTW en auto’s zonder. Beginnen we met de makkelijkste, de auto’s met BTW. Als je een auto inkoopt van een bedrijf, zit daar 21% BTW op. Die moet op de faktuur staan die je krijgt bij inkoop. Zonder deze faktuur met de BTW erop kun je geen BTW terug krijgen, maar moet je bij verkoop wel BTW afdragen. Concreet, een bestelbus koop je voor 10.000 euro van een bedrijf. Dan krijg je van dat bedrijf een faktuur met 21% dus voor 12.100 incl BTW. Deze bestelbus verkoop je voor 15.000 euro ex BTW. Dan maak je een verkoopfaktuur voor 15.000 euro plus 3.150 euro BTW, dus totaal 18.150 euro.
Aan het einde van het kwartaal doe je BTW aangifte en moet je 3.150 euro BTW afdragen, waar je 2.100 euro betaalde BTW op mindering mag brengen. Per saldo betaal je dus aan het einde 1.050 euro BTW aan de belastingdienst. De winst die je hebt gemaakt op de bus is 5.000 euro. De BTW die je afdraagt is in feite de BTW over de waarde die je hebt toegevoegd (dus 21% van 5000 euro is 1.050 euro).
Nu het soort auto zonder BTW, een zogeheten marge auto. Dat is een auto die van een particulier is geweest. Die particulier kan geen BTW op een faktuur zetten. Dan kun je dus ook geen BTW verrekenen. Als je dezelfde bus als marge auto koopt voor 12.100 euro en hem weer verkoopt voor 18.150 euro incl moet je BTW afdragen over het geheel, dus totaal 3.150 euro. Dat betekend dat je dus 2.900 euro hebt verdient ipv de 5.000 die je verdient zou hebben als het een BTW bus zou zijn. Dat is natuurlijk niet fair en daarom is de marge regeling bedacht.
Stel je koopt die bus weer van een particulier voor 12.100 euro. Je verkoopt hem voor 18.150 euro als marge auto. Dan heb je dus 6.050 euro verdient. Die marge, dat is inclusief BTW, dus moet je daar de BTW van uitrekenen. Dat doe je door te delen door 121 en dan maal 21. Dus 1050 euro BTW. Daarmee is de afdracht aan BTW vergelijkbaar met een BTW auto en je verdienste ook.
Er zitten wel een paar haken en ogen aan. Let wel, dit is geen complete opsomming! Je moet een inkoopverklaring hebben welke aan de eisen voldoet en is ondertekend door de verkoper. Daarmee verklaart de verkoper dat het een marge goed is. Op de verkoopfaktuur moet duidelijk staan dat de marge regeling is toegepast. In de boekhouding moet duidelijk verschil gemaakt worden tussen marge voorraad/verkopen en gewone voorraad / verkopen. Ten slotte moet je bij de BTW aangifte de marge afdracht correct verwerken.
Ik hoop dat ik het hiermee wat duidelijker heb gemaakt en ik hoop op wat reacties, zodat ik dit verhaal kan verbeteren.
No comments yet.